Sider

torsdag 28. mai 2009

Denne masken gir deg silkemyk hud

Ønsker du å gi ansiktet en effektiv rens, masse fuktighet og en kraftig dose av antioksidanter? Da må du prøve Rainforest Clay Mask fra Dr. Kadir Exclusive Organic Care! Denne masken er basert på hvit leire fra Amazonas og inneholder flere økologiske oljer, shea butter og en spesiell kombinasjon av økologiske urteekstrakter fra Alpene. Etter ti til femten minutter med denne deilig-duftene masken på, er huden silkemyk og har en frisk og sunn glød. Ansiktsmasken er økologisk sertifisert og selvfølgelig helt uten kjemiske tilsetningsstoffer.
[ ... ]

Her er supermaten!

KK.no fant vi listen over supermaten. Matvarene som faller inn under kategorien hjelper til med å forebygge og helbrede sykdommer i kroppen, forsinker aldringsprosessen og gir oss økt velvære. Her er matvarene som forskere over hele verden enes om at er mest helsefremmende:

1. Brokkoli, rosenkål og blomkål er supermat som nedsetter kreftrisikoen

Undersøkelser viser at de mange mikroskopiske plantestoffene som finnes i grønnsaker kan forhindre kreftceller fra å utvikle seg. Brokkoli, rosenkål og blomkål har på grunn av sine forgreininger en stor overflate som gir ekstra mange av disse plantestoffene. Bare ikke kok grønnsakene så lenge at du koker bort de gode stoffene.

2. Ingefær, hvitløk og paranøtter er supermat som virker betennelsesdempende
Det er de aktive stoffene i ingefæren, gingerolene, som sørger for at betennelsestilstander i kroppen dempes. Hvitløk virker også betennelsesdempende, men her er det stoffet anicillin som spiller den viktigste rollen.

3. Fullkornsrugbrød, havregryn og erter er supermat som er bra for fordøyelsen
En fordøyelse som fungerer optimalt er ikke bare viktig for at kroppen i sin helhet skal fungere som den skal, men minsker også risikoen for å utvikle kreft i mage – og tarmsystemet. Fullkornsrugbrød inneholder både oppløselige og uoppløselige kostfibre som kickstarter fordøyelsen.


4. Makrell, sild og laks supermat som er bra for blodomløpet
Fet fisk som inneholder N3-fettsyrer medvirker til å senke fettinnholdet i blodet ditt. Samtidig senker disse fettsyrene risikoen for at fett og kolesterol blir liggene i blodårene og saktne blodsirkulasjonen i kroppen din.

5. Mandler, hasselnøtter og valnøtter er supermat som øker restitusjonsevnen
Når kroppen skal hente seg inn igjen (restituere seg) etter trening er det viktig at den at den fyller protein – og kullhydratdepotene sine igjen. Mandler inneholder mye av begge deler og inneholder samtidig sunt fett som minsker ømhet i kroppen. Ypperlig også som mellommåltider eller snacks fremfor andre «godter».

6. Chili, pepperrot og sennep er supermat som øker forbrenningen
Sterke krydre øker forbrenningen, jo sterkere – jo mer effektivt. Noe tyder imidlertid på at kroppen venner seg til styrken så man må øke etter hvert for å oppnå samme effekt. Chili anbefales spesielt da den passer godt som smakstilsetning i fettfrie retter og den sterke smaken samtidig fremmer metthetsfølelsen.

7. Poteter, banan og ris er supermat som gir hjernen ekstra energi
Hjernen trenger brennstoff, og det får den gjennom kullhydrater. Poteter for eksempel inneholder masse stivelse som raskt spaltes til sukkerarter som straks tas opp i blodet og sendes videre til hjernen. Bananer og ris inneholder også mye kullhydrater og lite proteiner, hvilket er bra for hjernen fordi disse fremmer serotonin-produksjonen som innvirker på humøret vårt.

8. Blåbær, mørk sjokolade, te og rødvin er supermat som styrker immunforsvaret
Noen stoffer er i en klasse for seg og virker spesielt styrkende på immunforsvaret, først og fremst grunnet deres høye innhold av antioksidanter. Bare en halv kopp blåbær gir like mye antioksidantkraft som fem porsjoner frukt og grønnsaker (erter, gulrøtter, epler, squash og brokkoli).
Sjokolade, te og rødvin har også et høyt antikoksidantinnhold, bare husk at her finnes det grenser for hvor mye man kan innta. For eksempel er ett-to glass rødvin om dagen sunt og maks 20-30 gram mørk sjokolade, mer enn det er usunt. De beste kildene av antioksidanter inneholder også hundredvis av andre plantestoffer, bl.a. fytokemikalier, som i et fantastisk samspill forebygger både kreft og hjertesykdommer.


9. Solbær, blåbær og bjørnebær er supermat som styrker synet
Bærenes høye innhold av anthocyaniner, mikroskpopiske plantestoffer, skal virke forebyggende på natteblindhet og grå stær og forbedre evnen til å tilpasse seg skiftende lysforhold.
[ ... ]

Forvirret rundt øko-begrepene?

NRK.no kan du se innslaget fra Forbrukerinspektørene om feil begrepsbruk og øko-juks. Programmet ble vist på NRK1 onsdag 27. mai.
Vi synes det er flott at Forbrukerinspektørene rydder opp! Og tipset til forbrukerne er: Se etter om produktet er sertifisert økologisk, for det holder faktisk ikke alltid at produktet bare er pyntet med benevnelsene "eco" eller "organic". Sertifisering gir trygghet til deg som forbruker.
[ ... ]

onsdag 27. mai 2009

Kjemikalieblandinger kan redusere fruktbarheten

Artikkel publisert på VG Nett 14. mai hevder at kjemikalier i mat, kosmetikk og rengjøringsprodukter representerer en reell trussel mot mannens forplantningsevne. Det er en ledende britisk forsker som advarer.

Kan det faktum at vi er utsatt for kjemikalier i mat, drikkevann, kosmetikk og dyrefôr føre til effekter utover det man kan forvente av hvert enkelt stoff, og tar myndighetens vurdering av kjemikalier tilstrekkelig hensyn til såkalte kombinasjonseffekter, ofte kalt "cocktaileffekten"? Professor Richard Sharpe i Medical Reseach Council mener hormonforstyrrende kjemikalier feminiserer guttefostre. Han forbinder eksponering av slike kjemikalier med økende antall medfødte misdannelser, testikkelkreft og en sannsynlig forringet sædkvalitet.

I en rapport hevdes det at større mengder av kjemiske stoffer kan forårsake helseskade, for eksempel øke risikoen for kreft, redusere fruktbarheten, skade befruktede egg og foster, påvirke kroppens hormonsystemer, påvirke hjernen og nervesystemet, immunforsvaret, nyrene eller andre organer. Noen stoffer kan også gi irritasjon av hud, øyne og luftveier.

Vi synes det er flott at kjemikaliene blir satt i søkelyset. Og spesielt hvordan disse kjemikaliene kan virke sammen med hverandre og føre til enda større skade. Vi i Grønn og Skjønn anbefaler å unngå så mye kjemikalier som mulig. Husk at de finnes over alt der vi ferdes i hverdagen. De finnes i kosmetikk og pleieprodukter, klær og tekstiler, vaske- og rengjøringsmidler, mat og drikke etc. Tenk økologisk i så mange ledd som mulig, da er du raskt kvitt flere av de skumle kjemikaliene.
[ ... ]

tirsdag 26. mai 2009

Se Forbrukerinspektørene på NRK i kveld!

Forbrukerinspektørene setter lyset på økologiske produkter på NRK1 onsdag kveld kl. 19.30. Det er på tide med en opprydding i begrepsbruken når det gjelder økologiske produkter. Sånn som det er i dag er det forvirrende for alle, sier rådgiver i Oikos, Maiken Pollestad Sele. Økologisk, organisk, øko, eco, bio..... Det er mange begreper ute og går.

I kveld kommer det altså en sak om feil begrepsbruk og øko-juks på Forbrukerinspektørene på Nrk1. For kan man virkelig stole på økomerking av produkter?

nettsidene til Oikos kan vi lese at rådgiver og prosjektleder Maiken Pollestad Sele i Oikos, har vært med Forbrukerinspektørene i butikker for å se på hvordan økologiske og miljøvennlige produkter markedsføres. Den vanligste feilen er å oversette det engelske begrepet "organic" til "organisk". På norsk er organisk en samlebetegnelse på materialer som stammer fra levende organismer, eller materialer som inneholder karbonatomer og som er nedbrytbare.

Eco er også brukt i flere sammenhenger, for eksempel på ICAs økologiske matserie "I love eco" og på klær fra Bergans, som ikke er økologiske, men miljøvennlige. Eco eller ecological på engelsk betyr miljøvennlig på norsk, ikke økologisk. Ordet "Bio" finner vi på økologiske varer fra Frankrike, Tyskland, Italia m.fl, det betyr også økologisk.

Vi forstår veldig godt at dette er forvirrende for alle, og vi hjelper derfor gjerne til dersom noen ønsker å sikre kommunikasjonen sin i markedsføring av øko-produkter. Vi mener at alt som kalles økologisk/organic/eco/bio skal være sertifisert, sier Pollestad Sele. Forbrukere som ønsker å kjøpe trygge, miljøvennlige produkter bør velge økologiske produkter både når det gjelder mat, klær og kosmetikk.

Vi synes det er flott at Forbrukerinspektørene setter fokus på dette. Green Spirit tilbyr kun økologisk sertifiserte produkter innenfor pleie og velvære.

[ ... ]

Tenk kjemikaliefritt for både helsens og miljøets skyld


klikk.no blir kjemikaliene i kosmetikken på nytt satt i søkelyset. Det er uenigheter om kjemikaliene er skadelige for helsen eller ikke. Forskningssjef Marie Lodén hos hudpleieprodusenten ACO i Sverige er uenig med Mari Melbø Rødstøl i Grønn Hverdag. Rødstøl hevder at hudkremer og makeup-produkter med kjemikalier kan være helsefarlige på lang sikt noe som Lodén mener ikke er tilfelle. Lodén i ACO er allikevel enig i at "Mange bekker små kan gi en hel å med problemer!" Altså at summen av alle kjemikaliene som man utsetter seg for ikke er så bra.
Tenk selv hvor mange forskjellige produkter du er "utsatt" for i løpet av én morgen. Det kan være, tannkrem, dusjsåpe, sjampo, balsam, barberskum, ansiktskrem, bodylotion, deodorant, parfyme, sminkeprodukter, hårstyling etc. Når alle disse produktene inneholder kjemikalier kan summen av disse samt langtidseffektene føre til allergier og flere andre problemer. Vi anbefaler å bruke produkter uten kjemikalier (økologisk sertifiserte produkter) ikke bare for helsens skyld, men også for miljøets og dyrenes skyld.

Vi har tidligere laget en oversikt over artikler i media som belyser konvensjonelle produkter. Se oversikten med linker til oppslagene her.
Her har vi laget en liste med gode grunner til å velge økologisk. Og her er en artikkel på hvorfør man bør velge økologisk kosmetikk.
[ ... ]

fredag 22. mai 2009

Passion Fruit Body Cream Butter i Media

I denne ukens utgave av Norsk Ukeblad er Dr. Kadirs bodybutter omtalt. Denne deilige og nærende bodybutteren smelter inn i huden og etterlater den silkebløt. Finnes i både frisk rose og mild kokos. Produktet er økologisk sertifisert av franske Ecocert og inneholder selvfølgelig ingen skadelige tilsetningsstoffer. Består kun av gode og pleiende råstoffer. Les mer på greenspirit.no.

[ ... ]

Vi tester spikermatte

Hva
Det finnes flere typer spikermatter på markedet. Vi testet shaktimatten med sine 6000 plastpigger.

Hvorfor
Spikermatten lindrer og og kan fjerne stress, søvnløshet, trøtthet, muskelspenning, stivhet, hodepine, migrene, verk i nakke og rygg. Når man ligger på matten øker blodsirkulasjonen og frigjør endorfiner og hormoner. Endorfiner kan påvirke viktige kroppsfunksjoner som fordøyelse, pust, blodomløp, kroppsvarme, smerteoppfatning osv. Spikermatten virker avslappende og kan blant annet hjelpe mot søvnproblemer. Den behaglige følelsen som oppstår etter noen minutter er sannsynlig på grunn av hormonet oxytocin, som også frigjørs når man får massasje.

Hvordan
Beste stedet å ligge på matten er i senga. Man legger seg langsomt ned på matten med bar hud.
Fordi matten er myk og formbar kan den også legges rundt et ledd eller hofter, men best effekt oppnås om du legger deg på ryggen oppå matten. Matten stimulerer da nervene som går fra ryggen till hjernen. Det finns flere ulike matter for ulike behandlingsområder. Effekten av de mange piggene kan sammenlignes med både akupunktur og massasje. Merk at bl.a gravide, personer med hjerteproblemer og blødersykdom ikke skal bruke spikermatten.

Historie
Spikmatten er et svært gammelt verktøy. De kinesiske skriftene som er drøye fire tusen år gamle forteller om behandling med nåler for å balansere kroppen og psyken. Ingen vet med sikkerhet eksakt hvor lenge spikermatten har blitt benyttet for å heale kroppen og øke bevisstheten hos mennesket. Men den har i hvertfall blitt benyttet i minst flere tusen år.
I begynnelsen av 80-tallet dukket spikermatten opp i Russland der den ble benyttet på sykehusene med svært godt resultat. Pasienter behøvde ikke lengre sine medisiner og håpløse sykdomstilfeller ble leget. Omfattende forskning om spikermattens effeketer ble gjenomført ved russiske sykehus, noe som påviste fantastiske resultater. Spikermatten formisnsket betennelser, styrket imunforsvaret, bygde opp nytt vev, økte metabolismen og minsket stress. De russiske legene var forbløffet over at et så simpelt verktøy kunne ha en slik fantastisk effekt på den fysiske kroppen. I tillegg ble psyken mer avslappet. Man ble mindre aggressiv og mer harmonisk. Spikermatten viste seg også å ha god effekt på depresjon.

Vi tester Shaktimatten
Matten har skarpe pigger og de er mange! 6000 pigger skal gjøre meg avslappet og gi harmoni. Jeg må si jeg var litt skeptisk. Jeg legger matten på gulvet og gjør meg klar til å senke den bare ryggen ned. I det ryggen treffer spikrene kjennes det kløende godt, men så kommer smertene for fullt. Jeg får problemer med å slappe av og må konsentrere meg for å ikke være anspent. Jeg må på en måte fokusere på smertene og akseptere de. Smertene begynner å pumpe i hele kroppen, det dunker og jeg blir varm. Jeg prøver å slappe av mens minuttene går. Etter hvert føles det bare prikkende og varmt. Det er nå lett å slappe av. Jeg kjenner at jeg blir søvnig og det er deilig og litt vondt på en gang. Etter 20 minutter ruller jeg meg opp i sittende stilling. Ryggen er rød, prikkete og det klør litt i huden. Kroppen kjennes varm og sirkulasjonen har uten tvil fått et skikkelig kick. Jeg fikk mange positive effekter av spikermatten allerede ved første gang. Etter å ha prøvd den flere ganger er jeg svært glad for at jeg gjorde denne investeringen. Shaktimaten er blitt min velgjørende følgesvenn!
Et lite tips: Dersom du bruker den i sengen før du skal legge deg, ha en vekkeklokke på. Det er nemlig fullt mulig å sovne på den. Det har jeg erfart og det er neppe behagelig å våkne slik etter noen timer :)

Kjøp den i nettbutikken Green Spirit!

Spikermatte i media: Spikermatte mot ryggsmerter
Kilder: Shaktimattan Macronova KK

[ ... ]

onsdag 20. mai 2009

Her er den sunne snacksen

Vi spiser dobbelt så mye tørket frukt og nøtter som vi gjorde for 10 år siden, leser vi på KK. Å spise tørkede aprikoser, rosiner, valnøtter og mandler i stedet for annet usunt godteri gir oss bedre samvittighet. I tillegg blir nøtter og tørket frukt hyppig brukt som garityr til middagsmat, salater og frokostblandinger.

Her er noen tips til naturlig og økologisk godteri:

  • Coconut chips fra Tropicai, kr 49,-
  • Marshmallows fra Føde for livet, kr 36,-
  • Traidcraft økologisk Fairtrade melkesjokolade fra Friends Fair Trade, kr 45,-
  • Margaritas økologiske tortillachips med chilli og ost fra Urtekram, kr 22,-
  • Økologisk biscuits choco/orange fra Urtekram
  • Økologiske bløte bamser vingummi fra Urtekram
Naturlig og økologisk snacks er ikke tilsatt fargestoffer. På
DinSide kan vi lese at visse fargestoffer som i dag er lovlig i konvensjonell mat går mot et forbud på grunn av mistanke om at det kan føre til bl.a allergi og overfølsomhet. Ved å velge det økologiske og helt naturlige kan vi være sikre på at vi unngår slike stoffer uansett om det er lov eller ikke. Vil du være "føre var"?
[ ... ]

tirsdag 19. mai 2009

Derfor bør du bli bevisst på kosmetikken

Her er listen over artikler som bør få øynene dine opp og gjøre deg mer bevisst på hva du såper og smører deg og barna dine inn med. Konvensjonell kosmetikk inneholder ofte langt mer enn det du ønsker, noe som kan være direkte skadelig for huden, helsen og ikke minst miljøet.
Vår oppfordring er å bruke økologisk sertifiserte produkter til pleie og velvære. Da kan du være trygg på at du unngår parabener, mineraloljer, alluminium, sulfater, syntetisk parfyme og flere skadelige tilsetningsstoffer. Du kan også være trygg på at produksjonen har foregått miljøvennlig og uten dyretesting. Du vet også at råvarene er naturlige og økologisk dyrket uten bruk av sprøytemidler. Green Spirit tilbyr kun sertifiserte produkter og vil snart få et enda bredere spekter av økologiske pleie- og velværeprodukter.

Her er artiklene der media setter konvensjonell kosmetikk i søkelyset:
Farlig kosmetikk KK, 12.7.2009
Eksemeksplosjon kan skyldes såpe og bading VG Nett, 24.3.2009

Handler du baby-trygt? DinSide Helse, 2.3.2009

Apotekvarer verst i test Dagbladet.no, 24.2.2009

Ansiktsmaling inneholder risikostoffer VG Nett, 23.2.2009

Glad i å bruke hårspray? DinSide Helse, 6.2.2009

Mener kjemikalier har gitt syvåringer bryster VG Nett 22.12.2008

Skjønnhetsprodukter - Farligere enn ventet Klikk.no 5.8.2008

Talkum kan gi kreft DinSide Helse 5.10.2008

Kjente kremer fulle av kjemikalier DinSide Helse 30.08.2007

Selvbrunere kan være hormonskadelige DinSide Helse, 30.4.2007

Se opp for farlig sminke DinSide Helse, 12.12.2006

Kosmetikk og hudpleie kan gjøre deg syk VG Nett, 3.11.2006

Deodoranter kan gi allergi DinSide Helse 13.4.2006

Parfyme skader sæden Din Side, 20.12.2005

Advarer mot farlig kosmetikk DinSide Helse 1.4.2005

Farlige kjemikalier i barns blod Aftenposten, 13.10.2004

Babyprodukter kan være helseskadelige Aftenposten, 8.9.2004

Advarer mot deodorant DinSide, 3.2.2004

Dødelige sjampoer Markens grøde nr. 4, 1.2.2004

Deodorant er funnet i kreftceller Aftenposten, 13.1.2004

Artikkelen oppdateres med nye linker.

[ ... ]

mandag 18. mai 2009

Her er de sunneste matvarene

Klikk.no fant vi listen over de 20 sunneste matvarene. Listen er satt opp av en av verdens ledende ernæringsforskere, britiske Gray Williamson. Her var det mye grønt og godt. Velg økologisk så blir det enda sunnere!
· Epler
· Bjørnebær
· Svart te
· Blåbær
· Brokkoli
· Fullkornkli
· Kirsebær
· Sherrytomater
· Kaffe
· Tranebær
· Mørk sjokolade
· Grønn te
· Appelsiner
· Ferskener
· Plommer
· Bringebær
· Røde druer
· Rødløk
· Spinat
· Jordbær
[ ... ]

torsdag 14. mai 2009

Naturlig look gjør deg vakker

La foundation og pudder ligge og la den naturlige gløden i huden komme til syne. Dette er Hennes siste skjønnhetstips. Og vi kan ikke bli mer enig! Naturlig glød og roser i kinnene er fresht og gir deg en vakrere og sunnere look. Er huden din i utgangspunktet blek kan du følge rådene til forsker Ian Stephen, som kort og godt er et sunt og balansert kosthold, mye frisk luft og trening, og ikke minst hold deg unna røyken.
[ ... ]

onsdag 13. mai 2009

Naturlig skjønnhet for menn

VG Nett og TV2 Nyhetene kan vi lese at det er blitt populært med skjønnhetsbehandlinger for menn. Men dette dreier seg om rynkefjerning og botox. Vi synes det er flott at gutta tar tak i sin egen skjønnhetspleie, men vi vil heller anbefale naturlige alternativer. Vi kan røpe så mye som at det snart er på vei inn en serie fantastiske økologiske nyheter nettopp for menn. Følg med på Green Spirit eller meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta info.
[ ... ]

Kle deg grønn og skjønn

KK.no kan vi lese hvordan man kler seg grønn og skjønn. Aquafarget, turkist og sjøgrønne klær får deg nemlig til å virke solbrun og fresh. Slike farger gir huden glød. Det beste med disse fargenyansene er at de gir deg masse liv og energi. Selv på grå og trøtte dager kan du trylle deg fresh.
Denne våren og sommeren skal klærne, skoene og tilbehøret være krystallklare og lysegrønne som Adriaterhavet. Myke kreasjoner, tynne stropper og høyt liv er noen av stikkordene. Bildene over er fra Mango og H&M.
[ ... ]

mandag 11. mai 2009

Velg økologisk melk

Som vi tidligere har skrevet her i bloggen har ny forskning konkludert med at økomat er sunnest. På tv2.no kan vi lese at forskningsprogrammet også tok for seg melk. Melken ble analysert for en rekke ernæringsmessig gunstige stoffer som vitamin E og flerumettede fettsyrer. Disse ble funnet i større mengder i økologisk melk, sammenlignet med melk fra gårder med vanlig melkeproduksjon. Ifølge undersøkelsen er disse forskjellene særlig store om sommeren, og forklares delvis med den store andelen av beite i økologisk melkeproduksjon.
[ ... ]

søndag 10. mai 2009

Ting man trenger til babyen

Klikk.no kan vi lese om tingene du ikke trenger til babyen. Det er listet opp bleiebøtte, badebøtte, bæremeis, badebrett / badestol, gåstol, uro, våtservietter, lekegrind, sovepose, vugge, stelleprodukter i mengder, hoppehuske, tallerken med sugekopp og ammepute. Så hva er det man egentlig trenger? Legg igjen en kommentar på hva du har hatt god nytte av til babyen.

Vi starter med tomtombaby økologiske renseolje som har mange bruksområder. Den kan enkelt og skånsomt benyttes ved rengjøring av babystumpen ved bleieskift. Bruk en fuktet klut, påfør litt olje og tørk bort. Økonomisk, miljøvennlig, babystumpvennlig og til og med praktisk. Fuktede kluter kan man nemlig ha med i en tett boks eller pose på tur. Den samme oljen egner seg også utmerket til babymassasje og man kan til og med bruke noen dråper av denne i badevannet. tomtombaby renseolje er av rene økologiske oljer, helt uten skadelige tilsetningsstoffer og er anbefalt av Grønn Hverdag.

Skriv flere tips om hva man trenger til babyen i kommentarfeltet under.
[ ... ]

lørdag 9. mai 2009

Slik får du en økologisk og harmonisk hage

Kilder: DinSide, Hagestell, Grønn Hverdag, Golden Harvest.

Med enkle grep kan du få en harmonisk og giftfri hage uten skadedyr. Å stelle hagen på naturens premisser krever litt ekstra planlegging, men er absolutt det beste for at plantene og dyrene skal trives sammen. På toppen av det hele er det mye penger å spare på økologisk hagestell. Hagesentrene tilbyr flust av dyre kjemiske plantevernmidler. Du får kjemisk hjelp mot bl.a ugress, insekter, sopp, maur, veps, katter, lus og mus. Men slike kjemiske plantevernmidler har skadelige virkninger. De kan fremkalle allergier, eksem og astmatiske tilstander hos mennesker. Dessuten er ikke sprøytemidlene selektive i oppgaven sin, for de dreper også nyttedyr som marihøner og blomsterfluer. Dette kan dermed føre til økt behov for sprøyting og i verste fall resistens hos skadedyr. Framstilling av kunstgjødsel krever dessuten store mengder energi, og bruk av kunstgjødsel fører til forurensning. Hvert år bruker vi mer enn 100.000 tonn sprøytemidler i hagene våre i tillegg til store mengder kunstgjødsel. Det går helt fint å klare seg uten!

Sunn jord er det beste utgangspunktet for motstandsdyktige planter. Tidlig om våren bør man teste jorden og få status på hvilke organiske tilskudd som jorden trenger. Generelt sett er kompost den beste gjødselen. Kompost tilfører jorden mange nyttige mikroorganismer og forbedrer jordens fysiske og biologiske yteevne. I tillegg skaper den god drenering. Det er viktig å grave litt i jorda med en spade slik at jorda får vendt litt på seg. På den måten forebygger man mot skadelige rot-etende insekter. Komposten blir også godt innarbeidet i jorden. Dessuten får røttene vokse seg lengre uten å bli stoppet av stein eller jordklumper.

Gjødsling
Matrester fra kjøkkenet, plantemateriale fra hagen og tang (skyllet fri for salt) kan komposteres og brukes som gjødsel. Råd og tips om kompostering finner du her. Har du ikke muligheter for kompostering kan du få kjøpt husdyrgjødsel eller naturgjødsel. Bruk av kompost i hagen har mange positive effekter:
- Tilfører næring til plantene og alt liv i jorda
- Jorda blir mer tørkesterk
- Sur jord får en høyere PH
- Plantene blir mer motstandsdyktige mot sykdommer
Du kan også lage gjødselvann av urter som gir god næring til jorda. Brennesle og valurt er spesielt fint til dette. La friske, oppkuttede urter ligge i vann i 2-3 uker. Blandingen lukter ikke godt, men gjør godt. Husk at den må tynnes ut med 10 deler vann før bruk.

Gress fra plenen er næringsrikt og lett nedbrytbart, og kan gi næring til krevende planter når det legges som jorddekke rundt vekstene. Hvis du klipper plenen ofte kan det imidlertid være lurt å la gresset bli liggende på plenen. Da får plenen tilført næring, og det kan være med på å hindre mosen i å overta.

Samplanting
Enkelte planter kan skremme bort skadedyr, men noen planter kan også skremme bort andre plantevekster. Her er tipsene for samplanting!

Planter som beskytter andre planter:
Hvitløk skremmer vekk flere skadelige insekter
Basilikum fordriver fluer
Dill holder kålfluer borte
Blomkarse jager vekk bladlus
Lavendel fordriver maur
Timian holder snegler borte
Løk mot gulrotflue og gulrot mot løkflue
Tagetes holder nematoder (rundorm) borte
Gressløk mot epleskurv
Fløyelsblomster skremmer bort insekter som tiltrekkes av tomater og poteter

Gode plantenaboer:
Gulrot - Tomat - Løk
Tomat - Selleri
Erter - Salat
Poteter - kål

Dårlige plantenaboer:
Asparges - Løk
Kål - Jordbær
Tomat - Potet
Potet - Asarges
Planter som likner på hverandre løk og hvitløk bør ikke plantes nærme hverandre

Flere råd og tips angående samplanting finner du her.

Fjerning av insekter
Skadedyr i hagen kan ofte med suksess plukkes vekk, særlig hvis hagen ikke er alt for stor. Syke plantedeler og dyr med spesielt levedyktige eggkapsler o.l. bør helst brennes. Leter du opp og fjerner kålsommerfugllarver og snegler, gjør du mye for å begrense skadene. Bladlus kan spyles bort med en kraftig stråle fra hageslangen. På roser sitter de gjerne tett på helt unge skudd, og er her lette å fjerne ved å stryke dem vekk. Med teip rundt stammer og stilker blir insekter fanget før de tar over vekstene.

Naturlige plantevernsmidler
Kaffegrut kan brukes som gjødsel i blomsterbedet og mot plagsomme katter som graver og legger fra seg avføring i blomsterbedene dine.
Hvitløk er en annen metode som skal kunne holde kattene vekk fra blomsterbedet. Del opp hvitløken og strø den utover i blomsterbedet. Snegler liker heller ikke lukten av hvitløk. Mot snegler skal det være nok å knuse noen fedd i litt vann og helle det utover.
Frukt: Appelsinskall er nok et råd mot plagsomme katter, mens et eple på blomsterjorda skal få spesielt orkideene til å blomstre villig.
Melk: Fyll en tom melkekartong med vann og hell dette over plantene. Dette skal få de til å vokse bedre.
Vaselin: Du holdet maurene unna blomsterpottene ved å gni inn sidene på blomsterpotten med vaselin.
Bakepulver: Bakepulver hjelper mot maur som har inntatt blomsterbedene eller terrassen din. Bakepulver kan også blandes sammen med matolje, grønnsåpe og vann og brukes til bekjempelse av meldugg. Bland 0,5 dl bakepulver, 0,5 dl matolje, 0,5 dl grønnsåpe og 1 liter vann og dusj dette over de anngrepne plantene. Gjenta behandlingen.
Grønnsåpe: Bland 2 dl grønnsåpe, 0,5 dl edikk 7 % og 2,5 dl vann og dusj over planter som er plaget med lus.

Flere tips
Boken Planlegging av den økologiske hagen er ment som en praktisk veileder for å vise hvordan en kan sette hagen inn i en økologisk sammenheng, med arkitektur, energi, klima og mennesker. Dessuten viser den eksempler på hager som er planlagt og fungerer i samarbeid med naturen.

Har du erfaring og tips for en økologisk og harmonisk hage? Del de med oss!
[ ... ]

fredag 8. mai 2009

Frukt er sunt

VG Nett kan vi lese at ny forskning gjør at en svensk lege sår tvil om hvor sunt det er å spise frukt. I den amerikanske studien fikk forsøkspersonene servert like mengder fruktose (fruktsukker) eller glukose (druesukker) målt i kalorier. Gruppen som fikk fruktsukker ble rundere rundt magen enn de som fikk druesukker, selv om kalorimengden var den samme. Men det skal også sies at forsøkspersonene ikke har spist frukt, men drukket væske tilsatt fruktose og det i ekstremt store mengder. Hele 25 prosent av energiinntaket har kommet fra denne væsken.
Vi velger å tro at frukt ER sunt sammen med et variert og ellers sunt kosthold.
[ ... ]

Eksklusivt til mor og baby

tomtombaby & tomtommama utstilt i
Galeries Lafayette, Tyskland

tomtombaby & tomtommama utstilt i
Ludwig Beck, Tyskland

tomtombaby & tomtommama kjennetegnes av det delikate designet og av de milde økologiske pleieproduktene. Serien har blitt svært populær i sitt hjemland, Tyskland, og er på full fart ut i resten av verden. Medieoppmerksomheten har vært enorm og kundene simpelten elsker disse skjønne produktene. Vi er svært glade for at produktene er tilgjengelige i Norge og vi gleder oss til å se de ute i enda flere forretninger og salonger! Hvor kunne du tenke deg å kjøpe disse produktene?
[ ... ]

Økologisk hudpleie fra Dr. Kadir

Produktserien Exclusive Organic Care fra Dr. Kadir består av en rekke hudpleieprodukter av høyeste kvalitet. I produktene anvendes kun de mest sofistikerte og virkningsfulle aktive stoffer som blant annet forebygger og reduserer rynker, bevarer elastisiteten og gir energi og fuktighet til huden. Les mer om de delikate produktene hos Green Spirit.
[ ... ]

torsdag 7. mai 2009

Palmeolje er ikke bra


Er du en bevisst forbruker som sørger for at maten du spiser inneholder vegetabilske oljer? Det er bra at du er bevisst, men nå bør du følge enda bedre med. Vegetabilsk olje betyr svært ofte palmeolje, noe som absolutt ikke er bra for deg. På DinSide kan vi lese om den usunne palmeoljen som gjemmer seg under dekknavnet "vegetabilsk olje" eller "vegetabilsk fett" i veldig mange vanlige dagligvarer.
[ ... ]

Økologisk pentøy

Økologisk mote er langt mer enn mykt babytøy, kosebukser og basistopper i yogastil. Det er fullt mulig å pynte seg i økologiske tekstiler. Her er noen smakebiter:
- Skjorter i økologisk bomull, herre kr 399,- Ellos Ellos
- Skjerf i økologisk bomull, herre kr 249,- Ellos
- Kjole i økologisk bomull Fin Design
- Bluse i økologisk lin, dame kr 399,- Ellos
- Kjole i "Jean" i økologisk bomull Kr 595,- Gudrun Sjöden
- Trench Coat i økologisk denim Fin Design
[ ... ]

onsdag 6. mai 2009

Amming er sunt


DinSide kan vi lese at at nybakte mødre velger å ta piller for å slutte å amme. De frykter at brystene vil endre fasong. Vi synes det er svært leit å lese om denne trenden og minner om alle de gode grunnene til å amme.
[ ... ]

Green Business


Gründer og daglig leder for firmaet Green Spirit, Ingunn Mathisen, er månedens karrierekvinne på JenteROM og det må vi trekke frem her i den grønne og skjønne bloggen. Til JenteROM forteller hun om det grønne konseptet, de økologiske produktene og hvordan det er å starte opp og drive sin egen forretning.
[ ... ]

Vi tipser om en grønnere livsstil

Klikk.no skriver i dag om kjemikaliene som skader barnet. En konsekvens av alle kjemikaliene som man omgås med i hverdagen kan føre til tidlig pubertet og misdannelser hos barn. Klikk har også tidligere laget artikkel som omhandler den farlige kjemien i hudpleieprodukter.

Å prøve å leve så kjemikaliefritt som mulig er det vi brenner for. Her på bloggen vil vi spre informasjon og tipse om en grønnere, mer økologisk, miljøvennlig, helsevennlig og sunnere livsstil. Så følg med og del gjerne dine tanker ved å kommentere artiklene.
[ ... ]

tirsdag 5. mai 2009

Gode grunner til å amme

VG Nett kan vi lese at amming reduserer faren for sykdom hos mødre. Ny amerikansk forskning viser at kvinner som ammer barna sine er mindre utsatt for hjertesykdommer og kreft enn de som aldri har ammet. Jo lengre en mor ammer barnet sitt, jo bedre er det for begge to uttaler doktor Eleanor Bimla Schwarz ved University of Pittsburgh til BBC.

Flere gode grunner til å amme:
Kilde: Helsedirektoratet

1. Maten er alltid klar. Morsmelken er alltid passe temperert og klar til servering, også i sene nattetimer.

2. Du går raskere ned i vekt etter fødselen (uten å slanke deg), og de hormonene som skilles ut under ammingen hjelper livmoren til å trekke seg sammen til normal størrelse.

3. Morsmelk er lettvint, hygienisk og krever ingen koking av flasker eller smokker.

4. Morsmelk er praktisk både hjemme og borte, og det er enkelt å reise med et brystbarn.

5. Sammenlignet med hva morsmelkerstatning koster, er det billig å amme, selv med den ekstra maten du trenger i ammeperioden.

6. Dersom du fullammer, vil dette for de aller fleste forhindre at menstruasjonen kommer tilbake de første seks månedene etter fødselen.

7. Morsmelken inneholder immunstoffer som beskytter barnet mot infeksjoner forårsaket av bakterier og virus. Undersøkelser har vist at amming beskytter mot diaré, mellomørebetennelse og luftveisinfeksjoner, og er forbundet med kortere sykdomsforløp. Det er vist at morsmelk beskytter mot infeksjoner også flere år etter ammeperioden. Det er videre nylig vist at morsmelkernærte barn har redusert risiko for overvekt og enkelte sykdommer senere i livet.

8. Det er holdepunkter for at noen av stoffene i morsmelken har positiv effekt på utviklingen av barnets hjerne og nervesystem. Det er mulig at dette skyldes morsmelkens innhold av omega-3 fettsyrer.

9. Hormoner og andre stoffer i morsmelken letter barnets fordøyelse og omsetningen av næringsstoffer, og fremmer modning av tarmen.

10. Morsmelk er lett fordøyelig og gir ikke barnet forstoppelse.

11. Utvikling av matvareallergi og atopisk eksem kan kanskje utsettes dersom barnet bare får morsmelk i de første fire til seks månedene.


12. Amming gir god kontakt og nærhet mellom mor og barn.


13. Morsmelkens smak vil i noen grad påvirkes av hva mor spiser. Det er vist at spedbarn som ammes lettere aksepterer nye matvarer enn spedbarn som har fått morsmelkerstatning, som gir en mer begrenset smaksopplevelse.


Såre og tørre brystvorter?

Med aming følger ofte såre og tørre brystvorter. La brystvortene få en liten pause etter ammingen og påfør deretter litt brystvortekrem. tomtommama økologisk brystvortekrem har beskyttende og pleiende effekt på ømfintlige og tørre brystvorter både før, under og etter ammingen. Samtidig sørger den for at brystvortenes naturlige mykhet opprettholdes. Kremen er svært myk og velgjørende. Med sheasmør, avokadoolje, jojobaolje, rosa mosqueta olje og vitamin E. Produktet inneholder selvfølgelig ingen kjemiske tilsetningsstoffer og skal ikke vaskes av før amming. tomtommama Brystvortekrem får du hos Green Spirit.

[ ... ]

Grønne og skjønne tips!

Bladskål av bambus fra Pug Store Kr 95,-
Øko sitronbrus fra Grans Bryggeri kr 12,-
Handlenett av økologisk bomull fra Hippo kr 24,50
tomtombaby økologisk ansiktskrem fra Green Spirit Kr 269,-
Økologisk one size tøybleie fra Lotusbarn kr 199,-
Økologisk genser fra Småbarna Kr 279,-
Økologiske egg fra Nordgården
Kokebok med økologisk mat fra Bokkilden Kr 198,-
Økologisk todelt pysj fra Tre Bjørner Kr 249,-
T-shirt i økologisk bomull fra Ellos Kr 129,-
[ ... ]

Økomat på menyen

Nå som vi har fått dokumentert at økomat er sunnest, er vi ekstra glade for å lese på Klikk.no at det er blitt en eksplosjon av økologiske spisesteder i Norge. I økoguiden for 2008 kan du til sammen velge i mellom 235 spisesteder, butikker, festivaler, overnattingssteder og gårdsbutikker over hele landet som tilbyr god og økologisk mat. Så skal du på biltur i Norges langstrakte land i sommer, sørg for å stoppe innom der de tilbyr økologisk. Bon appetit!
[ ... ]

Nå er det bevist!

Et omfattende forskningsprogram i EU konkluderer med at økomat er sunnest. Økomat har høyere innhold av vitaminer og antioksidanter og lavere innhold av sprøytemiddelgifter og tungmetaller enn konvensjonell mat. Dette er hovedfunnet i det 5 årlige forskningsprosjektet i EU, QualityLowInputFood.
Dette knuser uttalelsen fra Helsedirektoratet der de hadde følgende uttalelse i Aftenposten i februar i år: "Ø
kologisk landbruk er ikke sunnere, mer miljøvennlig eller dyrevennlig". Som svar på dette uttalte Andestad i Oikos: "Dette sier de til tross for at Mattilsynet årlig påviser store funn av sprøytemiddelrester i konvensjonell bær, frukt og grønnsaker. Nå håper vi de leser de nye rapportene og er åpne for ny kunnskap." Sammendrag av rapporten kan leses her. Og mer informasjon om prosjektet kan du finne her.
[ ... ]

mandag 4. mai 2009

Føles huden tørr og problematisk?

Føles huden din tørr? Har huden din lett for å reagere på ytre påkjenninger? Kanskje du har eksem eller hypersensitiv hud. Da er det ekstra viktig med skånsom pleie. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger fra kunder som har prøvd Passion Fruit Body Cream Butter fra Dr. Kadir. Bodybutteren har hjulpet mange med såre og sprukne hender, atopisk eksem, ekstrem tørr hud og fungerer fint på hypersensitiv hud. Denne bodybutteren inneholder gode økologiske oljer som beroliger huden, gir fuktighet samtidig som den beskytter. Den er økologisk sertifisert og selvfølgelig helt uten parabener, mineralolje og andre kjemiske tilsetningsstoffer.
Den har tykk og fyldig konsistens og trekker svært lett inn i huden. Med to herlige duftvarianter kan det bli vanskelig å velge; Deilig kokos eller frisk rose? Begge duftalternativene er milde og er helt naturlig! Du får de hos Green Spirit.
[ ... ]

Blir det en Øko-prins?

Både Dagbladet og VG skriver om den kongelige familieforøkelsen i Danmark. Prinsesse Marie og prins Joachim fikk i dag tidlig en sønn. Vi ønsker å gratulere og håper at foreldrene vil velge økologiske pleieprodukter til den vesle prinsebabyen.
tomtombaby er en serie økologiske babypleieprodukter av høyeste kvalitet og er laget med masse kjærlighet til det ni måneders fantastiske mirakelet. Produktene er økologisk sertifisert av BDIH og anbefalt av norske Grønn Hverdag. De er helt uten kjemiske tilsetningsstoffer og er allergivennlige og milde for den sarte babyhuden. For mer informasjon om serien trykk her.
[ ... ]

søndag 3. mai 2009

Eco Fashion

Vi kom over denne fantastiske kreasjonen av en ballkjole. Grønnere og skjønnere kan man vel ikke bli med denne på? Kunstverket er av Nicole Dextras.
[ ... ]

fredag 1. mai 2009

Go green!

Better Place er Adidas nye satsning for å gjøre verden til et bedre sted. Disse produktene er av resirkulert materiale, økologisk bomull, naturfiber og helt uten kjemiske løsemidler. Dette liker vi veldig godt og legger ekstra merke til disse lekre sandalene.
[ ... ]

Sjokkert


Vi er sjokkert av å lese på dagbladet.no at nervegiften Botox er å få kjøpt til hjemmebruk i form av et såkalte "gjør det selv" sett. DinSide omtaler også denne saken. Det er riktignok på utenlandske nettsteder slikt selges. Vi tar sterk avstand fra å sprøyte gift inn i huden og det er skremmende å lese at det er et marked for å gjøre slikt hjemme.
[ ... ]